Begin WJD, Panamakanaal en grote en kleine beestjes

Iedere WJD kijken we weer uit naar het moment dat we naar de stad gaan waar het hoofdprogramma plaatsvindt. We nemen met pijn in ons hart afscheid van de gastgezinnen en vertrekken vol goede moed naar wat komen gaat.

Op 21 januari hadden we de lange reis van Santiago naar las Manaritas, een buitenwijk van Panama-Stad op 25 kilometer van het centrum. Het is een multiculturele wijk waar de levensstandaard niet erg hoog is. Daar kregen we een 'warm' welkom van de lokale bevolking. Daarna gingen we met onze gastgezinnen de diepe donkere nacht in mee naar huis.

Na een onwennige nacht, sommige met bedpartners en anderen zonder (lees beestjes) stond ons een ochtend vol volksdansjes en een mis te wachten. Na dit alles vertrokken we naar het eerste grote evenement. De reis vanuit deze buitenwijk is een avontuur op zich. 

Omdat dit een wat gevaarlijkere wijk is kunnen we niet met het openbaar vervoer naar het metrostation. We zijn afhankelijk van door de organisatie geregelde bussen of taxi’s. Dus in een volgepropte bus vertrokken we naar het metrostation. Vanaf daar reisden we naar het park waar de welkomsviering plaatsvond. Daar heette de aartsbisschop van Panama ons welkom. En kwamen door het eerst samen met tienduizenden jongeren. Het echte WJD-gevoel kwam meteen opzetten. Het geloof vieren met zoveel jongeren blijft een overweldigend gevoel. 
Na de viering moesten we helaas meteen terug naar huis.


23 januari was een erg bijzondere dag. Voor het eerst hadden we een catechese. Deze werd gegeven door monseigneur Hendriks en ging over roepingen. Ook gingen we voor het eerst echt uiteen in onze streams. Maar vooral was een geliefde mede pelgrim jarig. Hij werd 29 jaar oud, werd luid toegezongen en kreeg een mooi cadeau. Ook scoorde hij de winnende goal in de heuse interland Panama – Nederland, die met 2-1 werd gewonnen door de Nederlanders.


Na de catechese, mis en stream vertrokken we naar het Panamakanaal. Tijdens een adembenemende boottocht zagen de schoonheid van de Panamese natuur en verschillende dieren. Zoals leguanen, kaaimannen, schildpadden en verschillende soorten aapjes. Na de boottocht bezochten we een sluis waar een museum bij was. Daar leerden we van alles over het verleden en de werking van het Panamakanaal. Ook zagen we verschillende schepen door de sluis gaan. 

Hierna vertrokken we terug naar onze gastgezinnen en keken we terug op een geslaagde dag.

(Door Piotr & Rob)






Reacties

  1. Wow wat een belevingen zeg.....en natuurlijk voor de jarige Gefeliciteerd
    En voor jullie alle nog een paar mooie en bijzondere WJD dagen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten