Meer gastvrijheid, meer rijst met kip, meer genieten

Het heeft even geduurd maar nu is er eindelijk weer een update vanuit Panama!

We doen soms zoveel op een dag dat het lastig is om alles te benoemen, maar we doen ons best om jullie een goed beeld te geven van ons leven in Panama. 

Op dinsdag avond (15 januari ) hebben ook de mensen van reis B zich geinstalleerd bij hun gastgezinnen. En op woensdagochtend verzamelden we weer vroeg bij de kerk, om op pelgrimage te gaan naar een kapel wat maar 10 minuten lopen was... we gingen dus niet lopen maar met de bus.

Het laatste stukje hebben we wel in een processie gelopen. Een zeer mooie processie met een Mariabeeld en waarbij we onderweg zongen en klapten. 

Na de mooie enthousiaste mis maakten we ons processierondje af tot aan een school.

Ondertussen was het al bloedje heet geworden dus we kregen wat te drinken in de plaatselijke school waarna we in groepjes op bezoek gingen bij mensen die graag pelgrims hadden willen ontvangen, maar wat niet ging vanwege te weinig pelgrims. Ons bezoekje deed hun erg goed.

Na deze activiteit was het tijd voor lunch: RIJST MET BONEN! En ook een beetje tijd met bisdom Den Bosch. 

's Middags hadden we streamtijd en daarna gingen we weer met de bus naar een andere plaats waar we ons avond eten kregen, en waar we ingemaakt werden met een potje baskstbal door de lokale kinderen. 

Als slot van de dag, een avond van barmhartigheid met veel liederen, bezinning, biecht, rust en mogelijkheid tot een kaarsje aan te steken

Donderdagochtend bestond uit een mis waarna we veel gezongen en gedanst hebben om de tijd te overbruggen tot de catechese van een non. 
Hier moesten we nadenken over of we konden zeggen dat we echt kind van God zijn, en of we echt een broer/zus kunnen zijn voor anderen. Een moeilijk maar toch wel goed onderwerp om over na te denken en mee bezig te zijn.

LUNCH: RIJST MET BONEN EN KIP. 

Na de lunch kregen we vrije tijd van 13:00 tot 18:00.

Het probleem was dat we nergens heen mochten zonder begeleiding van een vrijwilliger of politie. Onze opties waren dus beperkt....

Zwemmen in de rivier mocht niet, dus met een klein groepje pelgrims besloten we een opblaasbadje te kopen, die gevuld werd door middel van een fonteintje op het plein. 

Het pootjebaden was heerlijk en het eindigde in een watergevecht met een paar kinderen uit Sona. 

's Avonds was er een welkomst-diner waarbij de bevolking heel erg hun best had gedaan en het resultaat mocht er zijn! Het was heel erg lekker!

De dag werd geƫindigd met een cultuur presentatie waarbij we veel traditionele Panameese dansen en zang hebben gezien en gehoord.

Aan het eind hebben wij als Nederlanders onze voorbereide dans laten zien en vervolgens ook een beetje geleerd aan de Panameese bewoners.

Deze twee dagen waren vermoeiend maar ontzettend leuk en de dankbaarheid en gastvrijheid van de Panameese blijkt echt onuitputtelijk te zijn, wat bij ons zorgt voor een zeer goed humeur :)

Heel veel liefs vanuit Panama,

Tara en Maudy





Reacties